Τα παιδιά υψώνουν φωνή και διεκδικούν ένα μέλλον με σεβασμό για τα ζώα

Γράφουν: ο Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου – Εργοθεραπευτής MSc, Συνιδρυτής της ΑΜΚΕ Πολύχρωμες Νομάδες & η Φιλία Κανελλοπούλου – Ηθοποιός, Θεατροπαιδαγωγός – Μέλος της ΑΜΚΕ Πολύχρωμες Νομάδες


Ο φορέας Πολύχρωμες Νομάδες στα πλαίσια της δράσης του για την προαγωγή της συμμετοχής παιδιών και νέων σχεδιάζει και υλοποιεί θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα τα οποία δημιουργούν ανοιχτούς και ασφαλείς χώρους σε συνεργασία με σχολικές κοινότητες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με θεματολογίες που επεξεργάζονται ποικίλα κοινωνικά ζητήματα.

Με ερέθισμα το βιβλίο της Κατερίνας Παπαποστόλου «Η Μεγάλη Επιστροφή το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων» των εκδόσεων WELLDONE LTD, ο φορέας επισκέφθηκε σχολικές μονάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εμψυχώνοντας ένα πρόγραμμα που συζητάει θέματα, όπως η υπεύθυνη κηδεμονία και τα δικαιώματα των ζώων. 

Η μεθοδολογία του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «Η Μεγάλη Απόφαση» 

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα αποτελεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκείνο το οποίο ενσωματώνει θεατρικές τεχνικές. Σε αυτό, η θεατρική τέχνη και μεθοδολογία χρησιμοποιούνται ως παιδαγωγικά εργαλεία με στόχο την ψυχο-κοινωνική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων/ουσών, αλλά και την εμπειρική, βιωματική εκπαίδευση και ευαισθητοποίησή τους πάνω σε κοινωνικά ζητήματα. Το ίδιο το πρόγραμμα αποτελεί πεδίο θεατρικής δράσης και δραστηριότητας με διάδραση και συμμετοχή των ατόμων που το παρακολουθούν λαμβάνοντας ενεργό ρόλο ενώ δεν είναι ένα αμιγώς θεατρικό έργο.

Η δομή του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος η «Μεγάλη Απόφαση», μέσω του εκπαιδευτικού, εφαρμοσμένου δράματος-θεάτρου, αφήνει χώρο τόσο για την θεατρική πράξη, εκτελεσμένη από τους ίδιους τους ηθοποιούς-εμψυχωτές αλλά και για την εναλλαγή των ρόλων στους ίδιους τους μαθητές (τεχνική role playing). Οι μαθητές/τριες μπαίνουν σε έναν κοινό ρόλο ο οποίος περικλείει τη δυναμική του κοινού ρόλου, του χορού του αρχαίου δράματος και γι’ αυτόν το λόγο διατηρεί πάντα υψηλότερο status από τους υπόλοιπους ήρωες τους οποίους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί. Στη συνέχεια από τον ρόλο αυτόν παρακολουθούν διαφορετικές οπτικές μέσω της αφήγησης και υποκριτικής από τους ηθοποιούς, ώστε να προβληματιστούν και στη συνέχεια καλούνται να λάβουν την απόφαση για το τι θα συμβεί…παρακάτω και φυσικά στο τέλος!

Απολογισμός του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος "Η Μεγάλη Απόφαση"

Από το Φεβρουάριο έως το Μάιο 2023 ο φορέας υλοποίησε δέκα δωρεάν δράσεις με παιδιά 6-11 ετών, μέσω της χρηματοδότησης που έλαβε από την PURINA. Πέραν των παιδιών των εννέα τάξεων του Δημοτικού, το πρόγραμμα παρακολούθησαν παιδιά με προσφυγικό υπόβαθρο μέσω της συνεργασίας του φορέα με το Green Centre του οργανισμού SolidarityNow. Στο σύνολο των δράσεων 305 παιδιά συμμετείχαν στις δράσεις υψώνοντας φωνή και διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα κατοικίδια ζώα. Στις 27 Μαΐου η ομάδα εμψύχωσης του φορέα μετακινήθηκε στο νησί των ανέμων λαμβάνοντας μέρος στο Artmill Festival, ένα φεστιβάλ για παιδιά και νέα άτομα υπό την αιγίδα του Π.Α.Κ.Ο. "Γ.ΑΞΙΩΤΗΣ”. Τα παιδιά και οι οικογένειες της Μυκόνου συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν με τη σειρά τους Μεγάλες Αποφάσεις.

Η ανταπόκριση των παιδιών


Τα παιδιά με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχαν στο πρόγραμμα ψηφίζοντας νέους κανόνες. Χαρακτηριστικό ήταν πως οι περισσότερες ομάδες αναφέρονταν σε κανόνες με θετικό πρόσημο. Το σύνολο των ομάδων φάνηκε να καταγράφει τους παρακάτω πέντε κανόνες:

  • Να σκεφτόμαστε τα αδέσποτα ζώα
  • Να προστατεύουμε τα δάση
  • Να είμαστε διαφορετικοί
  • Να βάλουμε τέλος στη βία των ζώων
  • Να σεβόμαστε το ένα το άλλο

Επιπλέον, τα παιδιά άκουγαν με προσοχή τις οπτικές των ηρώων/ηρωίδων, ξεπερνώντας γρήγορα τη διάκριση καλού και κακού. Μερικές από τις αποφάσεις που πήραν παρουσιάζονται παρακάτω:

  • Αποφάσισαν να βοηθήσουν τους/τις ήρωες/ηρωίδες να φτιάξουν ένα νέο σχολείο όπου ζώα και άνθρωποι μαθαίνουν μαζί.
  • Θέλησαν να δημιουργήσουν ένα νέο σχολείο στο υψηλότερο σημείο της πόλης για να το βλέπουν όλοι.
  • Επιδίωκαν και συμβούλευαν τη λύση των διαφορών μεταξύ των ηρώων/ηρωίδων με ειρηνικό τρόπο.
  • Αποφάσισαν να υποστηρίξουν τη Διώνη το αδέσποτο σκύλο να κάνει επανάσταση.

Οι συντελεστές του προγράμματος


Σχεδιασμός: Φιλία Κανελλοπούλου

Ομάδα εμψύχωσης: Αριστείδης Βέβης, Δήμητρα Δρακοπούλου, Φιλία Κανελλοπούλου, Ζωή Κουσάνα, Βαρβάρα Ραμπαούνη

Κατασκευή των props: Βαρβάρα Ραμπαούνη

Υπεύθυνος δικτύωσης: Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου

Ερέθισμα θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος: To βιβλίο - Η Μεγάλη Επιστροφή το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων της συγγραφέως Κατερίνα Παπαποστόλου, εκδόσεις WELLDONE LTD

Χορηγοί προγράμματος: PURINA, Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μυκόνου ΠΑΚΟ Γ Αξιώτης

Χορηγοί σε είδος: Βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Σκέψη, Karavan clothes